
1) RAHA
Mikä verran suunnilleen täytyy varata rahaa rullaavan korin rakentamiseen? Raudan kilohinta ei hirvesti muutu, mutta minkä verran jousitukseen, katteisiin, varusteisiin ym. uppoaa rahaa? Toki tapoja on monia, mutta suurimman osan rungon osista pystyy tekemään joko itse ja loput teettämään edullisesti tutuilla koneistajilla, ja suhteet rauta- ja varaosakauppiaisiin ovat myös melko hyvät.
Ajan ja tekstin säästämiseksi jätetään moottori ja voimansiirto vielä hintatarkastelun ulkopuolelle.
2) MOOTTORI
Näemmä moottorisääntöihin on tullut muutoksia tälle kaudelle etenkin prätkän koneen käyttämisessä: "vaihteistoetu" on otettu huomioon lisämassojen muodossa sekä on rajattu hyväksyttävät moottorit. Nopeasti katsottuna norjalaisista ja tanskalaisista autoista puolet käyttää kuitenkin MP-moottoreita - onko tämä seurausta vain siitä että ajetaan "vanhalla" tekniikalla vai onko kevyillä koneilla ja sekventiaalivaihteistoilla vieläkin pieni etulyöntiasema?
Toisaalta pohjoismaisista ystävistämme "ne loput", eli noin puolet, käyttävät auton moottoria ollen ilmeisesti tyytyväisiä ajoneuvoonsa, joten erot eivät liene kovinkaan suuria kumpaankaan suuntaan.
Selkeä miinus moottoreiden tekniikalle on vaatimus käyttää joko ruiskumoottorin vakioimusarjaa tai vaihtaa ne iänikuisiin kaasuttimiin. Toki kaasuttimilla saadaa sama huipputeho, mutta kun ruiskuohjain on halvempi ja suorituskykyisempi, sekä lisäksi paljon tarkempi ja nopeampi säätää kuin kaasuttimet, niin tällaiselle mukavuudenhaluiselle henkilölle siirtyminen kaasutintekniikkaan on vähän sama kuin vaihtaisi tuvan sähkölamput päreisiin...
3) TEHO/PAINO
Varmaankin mielipiteitä on yhtä paljon kuin vastaajia, mutta kun moottorinvalinnassa täytyy tehdä jonkinlainen kompromissi suuren tehon ja pienen painon väliltä, niin kumpi edellämainituista on käytännössä hyödyllisempi ominaisuus?
Nopeasti ajateltuna kevyt moottori ja/tai pieni moottoriteho mahdollistavat paremmin painopisteen passaamisen mahdollisten lisämassojen kanssa. Suuritehoisessa ja pienitehoisessa autossa on käytännössä ilmanvastukset sekä periaatteessa myös teho/painosuhteet keskenään samat, joten kiihtyvyydet pitäisi olla hyvin lähellä toisiaan. Huippunopeudessa tehokas auto on parempi, mutta mutkassa taas "alitehoinen" auto on nopeampi.
Pieni miinus uudelle harrastukselle on se, että moottoriradat ovat melkoisen syrjässä täältä päin Suomea katseltuna, lähimmät harjoittelupaikat kun ovat parinsadan kilometrin päässä. Viikon päästä tullaan kuitenkin porukalla Jurvaan ihmettelemään kisoja sekä autoja, ja hakemaan vähän fiiliksiä projektien aloittamisille!